Een lucht-water warmtepomp, hoe werkt dat juist?
MEI 2024
Een lucht-water warmtepomp, hoe werkt dat juist? Veel mensen vragen zich af hoe (koude) buitenlucht een woning kan verwarmen?
Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van omgevingslucht als warmtebron om water te verwarmen voor verwarmings- en sanitaire voorzieningen in een woning.
De installatie bestaat uit zowel een binnen- als een buitendeel, die met elkaar verbonden zijn door koeltechnische leidingen.
Het buitentoestel haalt warmte uit de buitenlucht via een warmtewisselaar en geeft deze warmte vervolgens via het binnentoestel af voor de vloerverwarming en het sanitair warm water.
Verdamping:
De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht door middel van een koelmiddel dat verdampt bij lage temperaturen. Dit gebeurt in een verdamper die buiten het gebouw is geplaatst.
Compressie:
Het verdampte koelmiddel wordt samengeperst door een compressor. Door compressie neemt de temperatuur van het koelmiddel toe.
Condensatie:
Het warme, samengeperste koelmiddel geeft de opgenomen warmte af aan water in een verwarmingssysteem, zoals een vloerverwarmingssysteem of radiatoren, waardoor het koelmiddel condenseert en weer vloeibaar wordt.
Expansie:
Het vloeibare koelmiddel gaat nadien door een expansieventiel waar het zijn druk verlaagt en weer verdampt, waarna het proces opnieuw begint.
Door dit proces van verdamping, compressie, condensatie en expansie wordt warmte uit de lucht gehaald en overgedragen aan het water dat wordt gebruikt voor verwarming.
De voor(oor)delen van een lucht-water warmtepomp
Ondanks de duurzame prestaties van de nieuwste generatie toestellen zijn er nog steeds veel voorkomende vooroordelen over lucht-water warmtepompen.
Aankoopkost
Een van de grootste vooroordelen is dat lucht-water warmtepompen duur(der) zijn om te installeren. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan die van conventionele verwarmingssystemen, zijn ze op de lange termijn kostenbesparend doordat je energierekening meteen een pak lager wordt.
Efficiëntie bij koude temperaturen
Soms wordt er aangenomen dat lucht-water warmtepompen minder efficiënt zijn in koudere klimaten omdat ze warmte uit de buitenlucht halen. Voor vroegere types klopte dit deels maar de moderne systemen die vandaag gebruikt worden zijn ontworpen om zelfs bij zéér koude temperaturen efficiënt te werken.
Moderne lucht-water warmtepompen hebben over het algemeen dan ook een hoog rendement, zelfs bij lagere buitentemperaturen. Dankzij geavanceerde technologieën zoals invertercompressoren kunnen ze hun vermogen aanpassen aan de vraag, waardoor ze efficiënter werken en minder energie verbruiken dan oudere modellen.
Geluidsoverlast
Een ander vooroordeel is dat lucht-water warmtepompen veel geluid produceren tijdens het functioneren. Hoewel het bij oudere types soms een opmerking was zijn de huidige generatie warmtepompen ontwikkeld om geluidsarm te functioneren.
Bij elke woning die we bouwen staat energie-efficiëntie centraal
In elke houtskeletwoning die we ontwerpen integreren we duurzame technologieën om het energieverbruik te minimaliseren en kosten te besparen.
Met warmtepompen, zonnepanelen en thuisbatterijen als de pijlers van onze benadering, bieden onze woningen niet alleen een comfortabel en gezond binnenklimaat maar ook een slimme investering in de toekomst.