EEN NIEUWBOUW IN HOUSTKELET OF RENOVEREN VAN EEN WONING MET EPC D,E OF F?

MAART 2024

Het bouwen van een nieuwe woning in houtskeletbouw heeft verschillende voordelen ten opzichte van het renoveren van een bestaande woning met een lage EPC-score (energieprestatiecoëfficiënt) zoals D, E of F. Hier zijn enkele voordelen van nieuwbouw in houtskeletbouw:

Energie-efficiëntie
Nieuwbouwwoningen kunnen worden ontworpen met de nieuwste energiebesparende technologieën en materialen, waardoor ze over het algemeen veel energiezuiniger zijn dan oudere woningen. Houtskeletbouw maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om extra isolatie toe te voegen, wat resulteert in lagere energiekosten en een lagere EPC-score.

Duurzaamheid
Hout is een hernieuwbare grondstof en de productie van houten constructies heeft over het algemeen een lagere milieubelasting dan traditionele bouwmethoden. Door te kiezen voor houtskeletbouw draag je dus bij aan een duurzamere leefomgeving.

Snellere bouwtijd
Houtskeletbouw maakt vaak een snellere bouwtijd mogelijk in vergelijking met traditionele (ver)bouwmethoden, omdat veel van de constructie in ons atelier wordt voorbereid en vervolgens op de werf snel kan worden gemonteerd. Dit resulteert in lagere bouwkosten en minder overlast voor de omgeving.

Maatwerk
Bij het bouwen van een nieuwe woning heb je de mogelijkheid om het ontwerp en de indeling volledig aan te passen aan je wensen en behoeften. Dit komen we tot een woning die perfect past bij je levensstijl en voorkeuren, terwijl renovatie vaak beperkt wordt door de bestaande structuur en lay-out van de woning.

Moderne voorzieningen
Nieuwbouwwoningen kunnen worden uitgerust met moderne voorzieningen en technologieën, zoals slimme thermostaten, zonnepanelen, en energiezuinige apparaten, die het comfort verhogen en de operationele kosten verlagen.

Slopen en wederopbouw
Afbraak en wederopbouw van een woning wordt niet beschouwd als renovatie. Voor die sloop en nieuwbouw geldt in principe het btw-tarief van 21%, maar onder bepaalde voorwaarden kunt u een verlaagd tarief van 6% krijgen op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt.

Renovatie of nieuwbouw?
Hoewel het renoveren van een bestaande woning en het verbeteren van de EPC-score positieve aspecten heeft, zoals het behouden van de karakteristieke kenmerken van oudere huizen en het verminderen van sloopafval, kan nieuwbouw in houtskeletbouw in zéér veel gevallen superieur zijn wat betreft energie-efficiëntie, duurzaamheid en maatwerk.

Het uiteindelijke besluit hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, persoonlijke voorkeuren en de staat van de bestaande woning.

Bij elke woning die we bouwen staat energie-efficiëntie centraal

In elke houtskeletwoning die we ontwerpen integreren we duurzame technologieën om het energieverbruik te minimaliseren en kosten te besparen.

Met warmtepompen, zonnepanelen en thuisbatterijen als de pijlers van onze benadering, bieden onze woningen niet alleen een comfortabel en gezond binnenklimaat maar ook een slimme investering in de toekomst.

Laat je adviseren

Heb je vragen over je (ver)bouwproject? Neem vrijblijvend contact op, onze bouwadviseurs helpen je graag met alle praktische of technische vragen.

De veelzijdigheid en flexibiliteit van houtskeletbouw maakt deze bouwmethode ideaal voor zowel nieuwbouwprojecten als uitbreidingen aan bestaande woningen.